Deprem uzmanı çok şiddetliye gerek yok dedi: En çok onlar tehlikede

Karadeniz Teknik Üniversitesi DE-YAS Merkezi Müdürü: Korozyon ve Deprem Riskine Dikkat

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DE-YAS) Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, Karadeniz Bölgesi’nde özellikle eski yapılar ve korozyon gibi sorunların büyük tehlikeler oluşturduğunu belirtti. Bölgedeki yapıların çoğunun, deprem açısından önemli riskler taşıdığına dikkat çeken Altunışık, “Deprem anında beton içinde yer alan yapısal unsurlar eridiği takdirde felaket yaşanabilir” uyarısında bulundu.

Korozyon ve Nemli Bölge Sorunu

Altunışık, bölgenin nemli ikliminin ve özellikle bodrum katlarındaki korozyonun yapılar için ciddi tehlike oluşturduğunu ifade etti. Korozyon nedeniyle, beton içindeki demirlerin paslanmasının, yapıların dayanıklılığını önemli ölçüde zayıflattığını ifade etti. Bu tür yapıların, özellikle deprem anında yıkılmaya daha yatkın hale geldiğini belirtti.

Doğu Karadeniz’de Titreşimler Artıyor

Son dönemde, Doğu Karadeniz bölgesinde önemli titreşimlerin hissedildiğine dikkat çeken Altunışık, bölgedeki yapıları izlediklerini söyledi. Yusufeli ve Deriner Barajı, Rize-Artvin Havalimanı, Yomra’daki yüksek katlı binalar gibi kritik yapıların durumunu takip ettiklerini belirtti. Ayrıca, Rize ve Trabzon’daki son depremlerde halkın hissettiği sarsıntıların, bölgedeki deprem riskinin arttığının bir işareti olduğuna değindi.

2000 Öncesi Yapılan Evlerde Yaşayanlar Dikkat

2000 yılından önce inşa edilen yapıların büyük bir kısmının deprem açısından yetersiz olduğuna vurgu yapan Altunışık, bu yapıların özellikle kötü zeminlere inşa edilmiş olmasının büyük bir risk taşıdığını belirtti. Dolgu alanları üzerine inşa edilen binaların deprem sırasında daha fazla zarar görebileceğine dikkat çekti ve İzmir depremindeki sıvılaşma olayını örnek göstererek, kötü zeminin tehlikelerini aktardı.

Trabzon’daki Yapı Stoku Belirlenecek

Trabzon’da da çok sayıda eski ve riskli yapı bulunduğuna dikkat çeken Altunışık, şehrin yapı stokunun tespit edilmesi için çalışmaların başlatıldığını duyurdu. Trabzon’da, Ortahisar ilçesi başta olmak üzere 18 ilçede yapı stoku belirleme çalışmalarına başlanacağını aktardı. Bu çalışmanın, diğer Doğu Karadeniz illerine de yayılacak şekilde genişletileceğini belirtti. Altunışık, Trabzon’daki yapıların durumun 6 ay içinde ortaya konulacağını belirtti.

“Deprem Gerçeğiyle Yaşamak İçin Yapılarımızı Güçlendirmeliyiz”

Altunışık, Türkiye’nin her noktasında deprem riski bulunduğunu vurgulayarak, tüm vatandaşların ve mühendislik yapılarının bu gerçeği göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi. Deprem gerçeğine uygun şekilde yapıların güçlendirilmesi ve güvenli hale getirilmesi gerektiğini belirten Altunışık, bu konuda atılacak adımların hayati öneme sahip olduğunu ifade etti.

Related Posts

Timur Soykan kimdir? Timur Soykan tutuklandı mı?

Gazeteci Timur Soykan gözaltına alındı. Haberi, gazeteci Şule Aydın duyurdu. Peki, Timur Soykan kimdir? Timur Soykan tutuklandı mı?

DEM Parti bir kez daha İmralı’ya gidiyor

Büyük bir titizlikle yürütülen ‘Terörsüz Türkiye’ sürecinde terör örgütü PKK’nın kısa bir süre sonra silah bırakacağı belirtilirken, DEM Parti heyetinin bugün İmralı’ya gideceği bildirildi.

Teksas’taki sel felaketinde tablo ağırlaşıyor; ölü sayısı 43’e yükseldi, 20’den fazla kız çocuğu kayıp!

Teksas’taki sel felaketinde tablo ağırlaşıyor; ölü sayısı 43’e yükseldi, 20’den fazla kız çocuğu kayıp!

Mersin’de iş yerine silahlı saldırı: Ölü ve yaralı var

Mersin’de bir iş yerine düzenlenen silahlı saldırı sonucu 1 kişi yaşamını yitirdi, 1 kişi yaralandı.

İmamoğlu’nda yangınlarla ilgili dikkat çeken paylaşım

Tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu çıkan orman yangınları ile mücadele eden İtfaiye ekiplerine dikkat çektiği bir paylaşım yaptı

Ekrem İmamoğlu’ndan RTÜK’e sert tepki: ‘Demokrasinin can damarını hedef almıştır’

Tutuklu İBB Başkanı ve CHP cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, RTÜK’ün Halk TV ve Sözcü TV’ye yönelik yayın durdurma kararına sert tepki gösterdi.