İpotekli konut satışları 2024’te dip yaptı

TÜİK Verilerine Göre 2024’te Konut Satışları Yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 yılı konut satış istatistiklerine göre, bu yıl 1 milyon 478 bin 25 konut satıldı. Bu satışların 158 bin 486’sı ipotekli olarak gerçekleşti ve kredili satışların toplamda aldığı pay yüzde 10,7 seviyesinde kaldı.

2024 yılı itibariyle, ipotekli satışların toplam konut satışları içindeki oranı, son 12 yılda en düşük seviye olarak kaydedildi. Ancak, bu rakam konut satış adedi açısından en yüksek dördüncü veri oldu.

Önceki yıllara kıyasla ipotekli satışların aldığı payda düşüş gözlendi. Örneğin, bir önceki yıl bu oran yüzde 14,5 iken 2022’de yüzde 18,9, 2021’de yüzde 19,7 ve 2020’de yüzde 38,2 olarak kaydedilmişti. İpotekli satışlardaki en yüksek oran, yüzde 39,8 ile 2013 yılında yaşanmıştı.

En Yüksek İpotekli Satış 2020 Yılında Görüldü

Türkiye genelinde en yüksek ipotekli konut satışı, 2020 yılında gerçekleşti ve adet bazında 573 bin 337 konut satıldı. Kamu bankalarının başlattığı düşük faiz oranları, özellikle 2020 yılının haziran ayında alınan Kovid-19 önlemleriyle birlikte büyük etki yarattı. Bu dönemde konut kredisi faiz oranları birinci elde yüzde 0,64’e, ikinci elde ise yüzde 0,74’e çekilmişti ve rekor seviyede konut satışı gerçekleşmişti.

Önümüzdeki Dönemde İpotekli Satışlarda Artış Bekleniyor

Türkiye’de konut kredilerine erişimin kolaylaşması ve faiz oranlarındaki düşüş, ipotekli satışlarda artış beklenen nedenler arasında yer alıyor. Geçen yıl kredi sıkılaşmasının etkisiyle birçok vatandaş konut talebini ertelemiş olsa da, yapılan faiz indirimleri sonrasında talebin artması bekleniyor.

2024 yılında konut satışlarının banka kredili satış ortalamasının altında kaldığına dikkat çeken uzmanlar, sektördeki teşvik ve faiz indirimlerinin sektöre olumlu yansımalarının olacağını vurguluyorlar. Ev sahipliği oranının düşüşüne dikkat çeken uzmanlar, kamunun faiz indirimleri ve teşviklerle ev sahibi olmayanları destekleyerek sektörde yeni rekabetçi bir ivmenin oluşmasını bekliyorlar.

Related Posts

Türkiye’nin, ‘Büyük sessizliği’ mi yoksa ‘Büyük çaresizliği’ mi?

Ekonomiye ilişkin değerlendirmeleri yakından takip edilen eski Hazine Müsteşarı İktisatçı Mahfi Eğilmez, hayat pahalılığı karşısındaki tepkisizliği yazdı. Eğilmez, kendi adını taşıyan Web sitesinde “Büyük Sessizlik Kuramı” başlıklı yazısında …

Bu hafta hangi yatırım araçları kazandırdı, hangileri kaybettirdi?

Bu hafta hangi yatırım araçları kazandırdı, hangileri kaybettirdi?

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Türkiye’nin 40 yıllık ünlü çay markası satışa çıkarıldı

Dünyanın önde gelen kahve ve çay şirketlerinden biri olan Jde Peet’s, Türkiye operasyonlarını yeniden yapılandırma kararı alarak çay birimi Of Çay’ı elden çıkarma sürecini başlattı. 1985 yılında Rize’nin Of ilçesinde kurulan ve 2019’da Jde Peet’s …

MÜSİAD’da koltuk değişimi: Yeni başkan seçildi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir