Uzmanından kritik uyarı: ‘Kalp krizine bağlı ani ölümleri önlemek mümkün’

Modern yaşamın getirdiği stres, düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı, kalp ve damar hastalıklarını artırarak ani ölümlerin en büyük nedenlerinden biri haline getiriyor. Ancak erken teşhis ve doğru müdahalelerle kalp krizine bağlı ani ölümleri önleme mümkün. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Cemal Sağ, kalp sağlığını korumanın önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

“RİSK FAKTÖRLERİNE DİKKAT”

Kalp krizine bağlı ani ölümlerin, genellikle önceden belirti vermeyen sessiz ilerleyen damar tıkanıklıkları sonucu meydana geldiğini dile getiren Prof. Dr. Sağ, “Hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, sigara kullanımı, aile öyküsü ve hareketsiz yaşam gibi risk faktörleri, kalp damar hastalıklarının temel nedenlerindendir. Bu faktörleri kontrol altına almak, riski önemli ölçüde azaltır” diye konuştu.

“ERKEN TANI HAYAT KURTARIR”

Düzenli kardiyolojik kontrollerin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Sağ, “Özellikle 40 yaş üstü bireylerin, ailesinde kalp hastalığı olanların ve risk faktörleri taşıyan kişilerin mutlaka düzenli muayene olması gerekiyor. Basit bir EKG, efor testi, sanal anjiyo ya da anjiyografi ile damar tıkanıklıkları erken dönemde tespit edilebilir” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENIİN”

Kalp krizine bağlı ani ölümlerin önüne geçmek için alınması gereken önlemleri sıralayan Prof. Dr. Sağ, şu önerilerde bulundu:
“Sağlıklı ve dengeli beslenin, aşırı tuz ve yağ tüketiminden kaçının. Düzenli egzersiz yaparak kalbinizi güçlendirin. Sigara ve alkolden uzak durun. Stresten mümkün olduğunca kaçının ve uyku düzeninize dikkat edin. Düzenli sağlık kontrollerinizi aksatmayın.”

“KALP MASAJI HİÇ BIRAKILMAMALI”

Kalp krizi anında hızlı müdahalenin hayati önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Sağ, “Eğer bir kişi kalp krizi geçirerek bilincini kaybeder ve nefes almaz hale gelirse, vakit kaybetmeden 112 Acil Servis aranmalı ve hemen kalp masajına başlanmalıdır. Kalp masajı hiç bırakılmamalı, sağlık ekipleri gelene kadar ritmik şekilde devam ettirilmelidir. Zamanında ve doğru yapılan kalp masajı, hastanın hayatta kalma şansını önemli ölçüde artırır” diye konuştu.

Related Posts

O hastalıklara sahip kişilerde depresyon riski 2 kat daha fazla

Yeni yayımlanan geniş kapsamlı bir araştırma, otoimmün rahatsızlıkların sadece bedensel değil, aynı zamanda ruhsal sağlığı da ciddi şekilde etkileyebileceğini ortaya koydu.

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli? Uzmanlardan kritik uyarılar

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esen Taşğın, Kurban Bayramı’nda etin ve tatlının kontrollü tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Sessizlik gözden kaçmasın: Çocuklarda konuşma gecikmesi sadece bir dil sorunu değil

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Konuşma gecikmesinin etkilerinin sadece dil becerileriyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.