Kalp Krizi Anında Aspirin Çiğneyin

Kalp Krizi Durumunda Aspirin Çiğneyin ve Sağlık Kuruluşuna Ulaşın, Uzmanlar Uyarıyor

İSTANBUL – Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hüseyin Özdil, son yıllarda her yaş grubunda artan kalp krizi vakalarına dikkat çekiyor. Kalp krizi belirtileri yaşayan kişilerin aspirin çiğneyip suyla yutarak hemen sağlık kuruluşuna gitmesi gerektiğini belirtiyor.

Kalp krizi vakaları, her geçen gün artıyor. BHT Clinic İstanbul Tema Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hüseyin Özdil, kalp krizi vakalarının neden arttığına ve acil durumlarda yapılması gerekenlere dikkat çekiyor.

“Kalp krizinde en belirgin belirtilerden biri göğüs ağrısıdır. Ancak her göğüs ağrısı kalp krizi anlamına gelmez” diyen Dr. Özdil, “Ağrının karakteristik özellikleri arasında göğsün ortasında baskı hissi, yanma hissi ve sıkışma yer alır. Bu ağrıya soğuk terleme, bulantı, kusma eşlik edebilir. Ağrı kol, omuz, çene, boyun ve sırt bölgesine yayılabilir” diyor.

Dr. Özdil, kalp krizinin en önemli sebeplerinden birinin yüksek tansiyon olduğunu belirtiyor. Acil durumda aspirin çiğneyip sağlık kuruluşuna ulaşılması gerektiğini dile getiriyor. Yüksek tansiyon, kolesterol, sigara kullanımı, diyabet ve yaş faktörü kalp krizini tetikleyen etmenler arasında yer alıyor.

1990 yılından bu yana 40 yaş altında kalp krizine bağlı ölümlerin %2 oranında arttığını belirten Dr. Özdil, kalp krizi belirtileri yaşayan bireylerin aspirin kullanmasının önemine vurgu yapıyor. Aspirin bulunuyorsa çiğneyip suyla yutulması ve ardından sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtiyor. Kalp krizi durumu ciddiye alınmalı ve ilk müdahalenin paramedikler tarafından yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / ELİF KIZILÇAY – Sağlık

Related Posts

O hastalıklara sahip kişilerde depresyon riski 2 kat daha fazla

Yeni yayımlanan geniş kapsamlı bir araştırma, otoimmün rahatsızlıkların sadece bedensel değil, aynı zamanda ruhsal sağlığı da ciddi şekilde etkileyebileceğini ortaya koydu.

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli? Uzmanlardan kritik uyarılar

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esen Taşğın, Kurban Bayramı’nda etin ve tatlının kontrollü tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Sessizlik gözden kaçmasın: Çocuklarda konuşma gecikmesi sadece bir dil sorunu değil

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Konuşma gecikmesinin etkilerinin sadece dil becerileriyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.