M çiçeği vakası endişe yarattı: ‘Acil durum’ ilan edildi

Sierra Leone’de M Çiçeği Virüsü Nedeniyle Acil Durum İlan Edildi

Sierra Leone, Batı Afrika’da yaşanan M çiçeği (mpox) virüsü vakaları nedeniyle alarm veriyor. Ülkede 2 kişide virüs tespit edilmesi üzerine Sağlık Bakanı Dr. Austin Demby, ulusal basına yaptığı açıklamada, Halk Sağlığı Yasası gereği derhal acil önlemler alınması gerektiğini belirtti.

Demby, AA’ya yaptığı açıklamada, “Halk sağlığı açısından Sierra Leone hükümeti adına ‘acil durum’ ilan ediyorum.” dedi.

Ülkede ilk M çiçeği vakasının 11 Ocak’ta tespit edildiği duyurulmuştu.

M Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşıyor?

M çiçeği virüsü, fareler, sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan ya da enfekte olmuş bireylerden bulaşabilmektedir. Virüsün sebep olduğu vücut döküntülerine temas etmek, bu döküntülerin bulunduğu giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en yaygın bulaş yolları arasındadır.

M çiçeği virüsünü kaptıktan sonra ilk belirtiler genellikle 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkar. Bu belirtiler arasında yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar bulunmaktadır.

Tedavisi özel bir yöntem bulunmayan hastalık, antiviral ilaçlarla tedavi edilmektedir. Hastalığı hafif geçiren vakaların çoğu birkaç hafta içinde sağlığına kavuşmaktadır.

(Haber: Anadolu Ajansı)

Related Posts

O hastalıklara sahip kişilerde depresyon riski 2 kat daha fazla

Yeni yayımlanan geniş kapsamlı bir araştırma, otoimmün rahatsızlıkların sadece bedensel değil, aynı zamanda ruhsal sağlığı da ciddi şekilde etkileyebileceğini ortaya koydu.

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli? Uzmanlardan kritik uyarılar

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esen Taşğın, Kurban Bayramı’nda etin ve tatlının kontrollü tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Sessizlik gözden kaçmasın: Çocuklarda konuşma gecikmesi sadece bir dil sorunu değil

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Konuşma gecikmesinin etkilerinin sadece dil becerileriyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.