Bilim insanlarınca keşfedilen rengi taklit ettiğini öne sürdü

Semple, Bilimsel Çalışmalardan İlhamla Yarattığı YOLO Boyasını Tanıttı

Semple’ın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, sanatçının “YOLO” adını verdiği boya, yeşil-mavi tonlarında ve bilimsel bir çalışmada ortaya çıkarılan “Olo” adlı renkten ilhamla üretildi.

YOLO Boyası Bilimsel Araştırmadan Esinlenerek Geliştirildi

Sanatçı, söz konusu rengi California Üniversitesi Berkeley’de yapılan ve 18 Nisan’da Science Advances dergisinde yayınlanan araştırmaya dayanarak geliştirdiğini belirtiyor. Söz konusu araştırmada, lazer yardımıyla insan gözünde normalde görülmeyen bir renk algısı oluşturulmuştu.

Semple’ın ürettiği 150 mililitrelik “YOLO” boyası, 10 bin sterlinlik fiyat etiketiyle satışa sunuluyor. Ancak sanatçı olduğunu söyleyenler, “YOLO” indirim kodunu kullanarak bu ürünü 29,99 sterline satın alabiliyor. Ürünü satın almak isteyenlerin, bu kodu kullanarak bir sanatçı olduklarını ve boyayı yalnızca sanatsal amaçlarla kullanacaklarını taahhüt etmeleri gerekiyor.

YOLO Adındaki Renk Bilimsel Rengin Yenisi

Boyaya “YOLO” adının verilmesinin nedeni ise bilim insanlarının “Olo” adını verdiği renge Semple’ın “sen” anlamındaki “You” kelimesini eklemesi olarak açıklanıyor.

Semple’ın açıklamasında, “YOLO, gözünüze lazer tutmakla aynı şey olmasa da boya formunda bu renk deneyimine ulaşmanın en yakın yolu olabilir.” ifadesine yer verildi.

The Guardian’ın haberine göre, Semple, ürettiği yeni boyaya ilişkin, “Kurumsal olarak sahip olunan ya da bilim insanlarının üzerinde hak iddia ettiği veya tek bir kişiye lisanslanmış olan bu renkleri özgürleştirmek için yıllarca mücadele ettim.” dedi.

Yves Klein’ın ünlü ultramarin mavisi, Anish Kapoor’un ışığın yüzde 99,965’ini yutan Vantablack siyahı, Mattel şirketinin Barbie neon pembesi ve “Tiffany & Co” mavisi gibi çeşitli markalar tarafından zimmetlenen birçok rengin muadilini üreten Semple, “Her zaman renklerin herkesin kullanımına açık olması gerektiğini düşündüm.” açıklamasını yaptı.

Araştırmacılardan Gelen Eleştirilere Cevap

Araştırmacılardan Austin Roorda da Olo’ya uyan bir rengi oluşturmanın imkansız olduğunu savunarak, “Üretebileceğiniz herhangi bir renk, kıyaslandığında soluk kalacaktır.” diye konuştu.

Related Posts

Steve Jobs 2007’de neredeyse hiç çalışmayan bir iPhone ile sahneye çıktı: Onu kurtaran bu senaryo oldu!

2024 yılında tanıtılan Siri’nin 2026 yılında ertelenmesinin ardından birçok kullanıcı Apple’a “yanıltıcı reklam” davası açıldı. Şirket konuyla ilgili net bir açıklama yazmazken, analistler benzer senaryonun 2007 yılında da yaşandığını hatırlattı.

Yolcu uçaklarının koltukları neden küçük?

Yıllar boyunca Amerikalılar genişledikçe koltuklar ve bacak mesafesi küçüldü. Uzmanlar bunun felaket getirebileceğini söylüyor.

Bilim kurgu değil, gerçek: Elektriği taşıyabilen bakteri keşfedildi

Oregon kıyılarındaki çamura gizlenmiş bu bakteri, vücudundaki nikel liflerle elektron taşıyarak enerji devrimini başlatabilir. Bilim, bakır tellerden çok daha ilginç bir alternatife işaret ediyor.

ABD, Google’ın reklam tekelini kırmak istiyor!

ABD Adalet Bakanlığı, Google’a karşı yürüttüğü tekel davasında yeni bir aşamaya geçti. Teknoloji devinden, reklam sektöründeki birçok varlığını satması isteniyor. Mahkemenin daha önceki kararında, Google’ın bu alandaki hakimiyetinin rekabete zarar …

AOC, yeni nesil oyuncu monitörünü duyurdu!

AOC, oyun odaklı yeni monitörü Q27G4Z modelini Çin pazarında satışa sundu. 27 inç boyutunda bir IPS ekranla gelen model, sunduğu yüksek yenileme hızı ve gelişmiş görüntü teknolojileriyle dikkat çekiyor. Yeni sürüm, geçen yıl tanıtılan versiyona …

Bilim insanları ”karadelik bombası” yaptılar

Fizikçiler, enerjinin bir karadelik tarafından yükseltildiği ve hapsedildiği bir teoriyi gerçeğe dönüştürdü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir