Bilimsel araştırma: Yaşla birlikte neden yavaşlıyoruz?
2 mins read

Bilimsel araştırma: Yaşla birlikte neden yavaşlıyoruz?

ABD’deki Boulder Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, 65 yaş üstü kişilerin yavaş hareket etmesinin, genç birine göre daha fazla enerji gerektirmesiyle bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı.

Journal of Neuroscience’da yayınlanan araştırmada, katılımcılar yaşları 18 ile 35 arasında ve yaşları 66 ile 87 arasında değişen iki gruba ayrıldı. Her iki gruptan da video oyunu oynar gibi robotik bir kolla ekrandaki bir hedefe ulaşmaları istendi. Ekip bu kalıpları analiz etti ve yaşlı yetişkinlerin enerji tasarrufu sağlayacak şekilde hareketlerini değiştirdiklerini buldu.

Araştırmacılar yaşlandıkça neden yavaşladığımıza dair iki teori öne sürdüler. Birincisi, yaşlandıkça kaslarımızın daha az verimli çalıştığını söylüyor. İkincisi, yaşlanmanın beyindeki ödül devresini değiştirdiği ve bir görevi tamamladığınızda tatmin sinyali veren beyin kimyasalı olan dopamini daha az ürettiği hipotezini öne sürüyor.

PARKINSON VE MS HASTALIĞI TEDAVİSİNDE İŞE YARAYABİLİR

CU Boulder’ın haber bültenine göre, çalışma katılımcılarından daha sonra oturup bilgisayar ekranında imleci çalıştıran robotik kolu tutmaları istendi. İleriye uzanmaları ve imleci bir hedefe doğru hareket ettirmeleri söylendi. Başarılı oldukları takdirde hedeflerin ses çıkarması gibi küçük bir ödül alıyorlardı.

Her iki grup da sesleri duyacaklarını bildiklerinde hedeflerine yaklaşık %5 daha erken ulaştılar. Genç grup sadece kollarını daha hızlı hareket ettirirken, yaşlı grup ortalama 17 milisaniye daha erken başlayarak tepki sürelerini geliştirdi.

Araştırmacılar genç katılımcılar için robot koluna 8 kiloluk bir ağırlık eklediğinde farklar ortadan kalktı. Beynin enerji harcamasındaki çok küçük değişiklikleri algılayabildiği ve hareketlerimizi buna göre ayarlayabildiği sonucuna vardılar.

Araştırmacılar, bulgularının hem gençlerin hem de yaşlıların ödülleri algılamada zorluk çekmediğini, ancak çaba yorucu hale geldiğinde beynin hareketlerimizi yavaşlattığını gösterdiğini söylüyor.

Gelecekteki araştırmalar bu değişikliklerin nerede ve nasıl meydana geldiğini ortaya çıkarabilirse, bilim insanları yaşlanmanın ve Parkinson, multipl skleroz, depresyon ve şizofreni gibi hastalıkların etkilerini azaltacak tedaviler geliştirebileceklerini belirttiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir