Boş şeylerle tıka basa dolu!

Zihnimizdeki Veri Depolama ve Filtrasyon Sistemi Üzerine Düşünceler

Çoğumuzun karşılaştığı bir sorun var: zihinsel belleğimizdeki veri depolama sınırlılığı. Bilgisayarlarımızın belleğine benzer şekilde, zihinsel belleğimiz de sınırlı bir kapasiteye sahip. Bu nedenle, saklamaya değer bilgileri seçmek ve gereksizleri reddetmek oldukça önemli. Aksi takdirde, önemsiz ayrıntılar hafızamızın değerli yerlerini işgal edebilir ve bizi önemli bilgilerden mahrum bırakabilir.

Günlük yaşantımızı düşünelim biraz; neyle ilgilendiğimizi, zihnimizi neyle doldurduğumuzu ve hangi bilgileri hafızamıza kaydettiğimizi gözden geçirelim. Muhtemelen, önemsiz gibi görünen birçok detayın zihnimizi işgal ettiğini fark edeceğiz. Bu gereksiz bilgiler, bir araya geldiklerinde zihnimizi gereksiz yere doldurabilir ve sıkıntı yaratabilir.

Ne yazık ki, zihnimize giren bilgileri filtreleyecek bir mekanizmamız yok. Bu nedenle, gereksiz detaylar hafızamıza sızabilir ve zamanla birikebilir. Bilgisayarlarımızda olduğu gibi, bu durum belleği doldurabilir ve performansı düşürebilir. Bu durum sadece bilgisayarlar için değil, insanlar için de geçerli! Günümüzde birçoğumuz, dolu belleklerimiz yüzünden zihinsel yorgunluk ve bellek tıkanıklığı yaşamaktayız.

Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes serisinde zihinsel filtreleme konusunda önemli bir ipucu veriyor: “İnsan zihnini, boş bir çatı katına benzetiyorum ve insanın bu çatı katını dikkatlice döşemesi gerektiğini düşünüyorum.” Yalnızca önemli bilgileri seçmeli ve gereksizleri elemeliyiz. Zamanla zihnimizdeki bilgiler arttıkça, yeni bilgileri öğrenmek için eski bilgileri unutmamız gerekebilir.

Bir şeyi hatırlamaya çalışırken zihnimizi gereksiz bilgilerin doldurması oldukça yaygın bir durumdur. Bu yüzden, önemli bilgilerin arka planda kalmasına ve hatırlanamamasına neden olabilir. Bu durumu hepimiz yaşamaktayız ve aslında bu, zihinsel filtreleme becerisinin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Sizce, önemli bilgileri hatırlayamamak mı daha kötü, yoksa gereksiz bilgileri zihinden silip atamamak mı?

Related Posts

Hasadı bir ay gecikmişti… Kayıp yok, 2 milyar lira gelir bekleniyor

Tokat’ın Erbaa ilçesinde üretilen coğrafi işaretli Erbaa narince bağ yaprağında bir ay geciken hasat başladı. Bu yıl üreticiler verimin düşmediğini dile getirirken beklenen gelir de belli oldu.

Mevduat faizleri güncellendi! İşte 800 bin TL’nin 1 aylık getirisi

Enflasyon oranlarının açıklanmasıyla milyonlarca vatandaş birikimini değerlendirecek bir yer arayışına girdi. Politika faizlerinin yüksek tutulması ile bankaların mevduat faiz oranları da güncellendi. İşte 800 Bin TL’nin 32 günlük getirisi…

Valilik itiraz etti kıyma ve et zammı yargıdan döndü

Tunceli Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan yeni et fiyat tarifesi, Nisan ayında 2’ye karşı 1 oyla kabul edilmişti. Ancak Tunceli Valiliği, fiyatların yüksek olduğu gerekçesiyle karara itiraz ederek …

Trump’ın “Büyük Güzel Yasa Tasarısı” yasalaştı

ABD Başkanı Donald Trump, kapsamlı vergi indirimleri ve harcama kesintilerini içeren dev yasa tasarısını imzalayarak yürürlüğe soktu.

Borsa haftayı nasıl tamamladı? İşte en çok kazandıran ve kaybettiren sektörler (4 Temmuz 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 47,36 puan artarken, toplam işlem hacmi 85 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1, holding endeksi yüzde 0,52 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,89 ile spor, en çok …

ABD’de tarım dışı istihdam verisi tahminleri aştı

ABD’de tarım dışı istihdam verisi tahminleri aştı