Bursa Osmangazi’de sempozyum sona erdi

Bursa Osmangazi Belediyesi Tarafından Düzenlenen Sempozyum Sona Erdi

Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fetih Günü Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen Sultan İbrahim, Sultan IV. Mehmed Dönemleri ve Bursa Sempozyumu sona erdi. İki gün süren ve toplam 10 oturumun yapıldığı sempozyumda, her iki sultan döneminde yaşanan iç ve dış gelişmelerin yanı sıra tarihi, kültürel ve siyasi olaylar sebep sonuç ilişkisiyle ele alındı.

Osmangazi Belediyesi, Bursa’nın Fethinin 699’uncu yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Sultan İbrahim, Sultan IV. Mehmed Dönemleri ve Bursa Sempozyumu düzenledi. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde gerçekleştirilen sempozyuma, Bursa ve farklı şehirlerden toplam 33 akademisyen ve tarihçi katıldı. Katılımcılar toplam 29 bildiri sundu. İki gün süren sempozyumda toplam 10 oturum yapıldı. Sempozyumda, Sultan İbrahim ve Sultan IV. Mehmed dönemlerinde yaşanan gelişmeler ve dönemin Bursa’sı belgelerle anlatıldı.

Sultan İbrahim, Sultan IV. Mehmed Dönemleri ve Bursa Sempozyumu, Prof. Dr. Cafer Çiftçi başkanlığında düzenlenen açılış oturumu ile başladı. İlk gün yedi oturumun gerçekleştirildiği sempozyumun ikinci gününde ise 3 oturum yapıldı. Sultan İbrahim ve Sultan IV. Mehmed döneminde yaşanan her olayın detaylı olarak ele alındığı ilk gün oturumlarının ardından sempozyumun ikinci günü, Özgür Kolçak başkanlığında gerçekleşen oturum ile başladı. İkinci günün açılış oturumunda Mahmut Halef Cevrioğlu, ‘Avusturya Elçisi Augustin von Mayern’in Bursa Sefaretinin Değerlendirilmesi’, Ömer Gezer, ‘Heinrich Ottendorf’un Osmanlı Maceristanı’ndaki Seyahati ve Seyahatnamesinin Osmanlı Tarihçiliği için Kaynak Değeri Üzerine’ konularına ilişkin bilgiler verdi.

Turan Açık başkanlığında gerçekleşen bir diğer oturumda ise Hatice Şahin, “Cihannüma’ya göre Hüdavendigar Livası-Yer Adları ve Coğrafi Terimler’, Betül İpşirli Argıt, ‘IV. Mehmed Döneminde Osmanlı Saray Görevlilerinin Kitap Sahipliği’ ve Yusuf Ziya Karaaslan, ‘Tarih-i Lari’nin Sultan IV. Mehmed Dönemine Ait Bir Tercüme Nüshası’ başlıklı tebliğler sundu. Sempozyumun son oturumunun başkanlığını ise Ömer Gezer yaptı. Gülhane Çolak, ‘Sultan IV. Mehmed’in Darüssaade Ağası Muslu Ağa Örneğinde Darüssaade Ağalığı Teşkilatı’, Özgür Kolçak, “Devlet Ricali ve Mekan: Fazıl Ahmed Paşa ve Konakları’, Aynur Emer, ‘IV. Mehmed’in Hasodabaşısı: El-Hac Mustafa Ağa’nın Hayatı ve Hayratı’ başlıklı tebliğlerini sundular. Sunulan tebliğlerden başta katılımcılar olmak üzere sempozyuma iştirak eden tüm dinleyiciler faydalandı.

Sempozyum sonunda oturum başkanları katılımcılara sertifika dağıttı. Sultan İbrahim ve Sultan IV. Mehmed yaşanan gelişmelerin ve o dönem Bursa’sının anlatıldığı sempozyuma ait sunumlar da kitaplaştırılarak, bilim dünyasına kazandırılacak.

Related Posts

15 Temmuz resmi tatil mi? 15 Temmuz’da özel sektör ve bankalar çalışıyor mu? 2025 resmi tatil takvimi

15 Temmuz resmi tatil mi olacak, sorusu Temmuz ayının üçüncü haftası yaklaşırken milyonlarca kamu ve özel sektör çalışanının gündeminde yer alıyor. Bu sene de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde yurt genelinde anma törenleri ve etkinlikler düzenlenecek. Pazartesi gününe denk gelen 15 Temmuz’da resmi kurumların çalışma durumuna göre planlarına yön verecek olanlar, resmi tatiller takvimine yoğunlaştı. Kurban Bayramı sonrası 15 Temmuz tatiline yönelen özel sektör çalışanları, bu tarihte çalışmaları durumunda mesai ücreti alıp almayacaklarını da merak ediyor. Mevzuata göre resmi tatil günlerinde kamu kurumları kapalı oluyor. Peki, 15 Temmuz tatil mi, yarım gün mü, bankalar çalışıyor mu? 15 Temmuz hangi gün? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler.

Bugün Resmi Gazete kararları 2 Temmuz 2025 Çarşamba || Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayınlandı!

2 Temmuz 2025 Resmi Gazete kararları yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32944 sayılı Resmi Gazete’de bugün, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yer aldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen yönetmelik, 2 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girdi. Ayrıca Resmi Gazete’de Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve Demiryolu Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları Yönetmeliği de yayınlandı. Peki, 2 Temmuz bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? İşte, 32944 Sayılı 2 Temmuz 2025 Tarihli Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler.

CHP’den açıköğretim ücretlerine tepki: Zamlar, dar gelirlilere ek külfet getiriyor

CHP’den açıköğretim ücretlerine tepki: Zamlar, dar gelirlilere ek külfet getiriyor

2025 MEB DYK yaz okullar ne zaman? MEB DYK yaz okullarına kimler katılabilir, hangi dersler var?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl düzenlenen yaz dönemi destekleme ve yetiştirme kursları nın ne zaman başlayacağı merak konusu oldu. Peki, 2025 MEB DYK yaz okullar ne zaman? MEB DYK yaz okullarına kimler katılabilir, hangi dersler var?

10 adımda sınav kaygısını alt etme yöntemleri

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) artık sayılı günler kaldı.

Çılgın Sayısal Loto 14 Haziran 2025 sonuçları belli oldu! MPİ Sayısal Loto sonuçları sorgulama (bu akşamın sonucu)

Milli Piyango İdaresi Çılgın Sayısal Loto sonuçları belli oldu! Çılgın Sayısal Loto 14 Haziran 2025 sonucu şans oyunu severler tarafından büyük bir heyecanla bekleniyordu. Para kazanma hayali kuranların yakından takip ettiği sonuçlar saat 21.30’da gerçekleştirilen çekilişin ardından canlı yayında belli oldu. Çılgın Sayısal Loto pazartesi, çarşamba ve cumartesi günleri Dünya Piyango İdaresi kurallarına göre yapılan çekilişlerde 1’den 90’a kadar sıralı toplar arasından çekilen 6 şanslı numarayı bilenler büyük ikramiyenin sahibi oluyor. İşte Çılgın Sayısal Loto 14 Haziran 2025 sonuçları bilet sorgulama sayfası!