Ev sahipleri ve kiracılar böyle dolandırılıyor: Kurnaz emlakçıların oyunu ifşa oldu

Antalya’da Emlak Sektöründe Vergi Kaçakçılığıyla Mücadele Devam Ediyor

Antalya Emlakçılar İş Takipçileri ve Oto Galericiler Esnaf Odası’nın son verilerine göre, şehirde vergisiz çalışan emlakçı sayısı 10 bine ulaşmış durumda. Bu rakamın 4 bini ise yabancı uyruklu kişilerden oluşuyor. Kayıt dışı iş yapanların, odaya kayıtlı emlakçılara zarar verdiğini belirten oda başkanı İsmail Çağlar ifadelerinde,

“Emlak İşini Bilmeyenlere Dikkat Edin”

“Emlakçıyım diyen ve vergi ödemeyen kişilere ayakçı diyoruz. Bu kişiler, esnafımızın gelirini olumsuz etkiliyor. Emlakçılar, aynı zamanda uzman kişilerdir ve ev değerini belirler. Fiyat hesaplamaları yaparlar. Ancak bu ayakçılar, ev sahibine evi 15 bin liraya vereceğini söyleyip, 20 bin liraya kiralarlar. Aradaki 5 bin lirayı kendi cebine indirirler. Emlak sektöründe engel oluşturuyorlar” dedi.

‘Emlak Fiyatlarını Yükseltenler’

Emlak fiyatlarını kayıt dışı emlakçıların artırdığını belirten Çağlar, “Bu kişiler, ev kiralarını bile arttırıyorlar. Bu konuda sıkıntı yaşarız sanıyorduk ancak yeni düzenlemelerle sorunlar giderildi. Yetkisiz kişiler artık sitelere giremiyorlar. Vatandaşlar, yetki belgesi olmayan kişilerle iş yapmamalıdır. Odamıza kayıtlı emlakçılar, böyle durumlarla karşılaştıklarında hemen müdahale ederler ve gereken adımları atarlar.

Ev sahipleri, emlakçı zannedip evlerini teslim ettikleri kişilerin istedikleri gibi kiralamalarına izin veriyorlar. Örneğin, ayakçılar, ev sahibine evi 15 bin liraya vereceğini söyleyip, habersizce 20 bin liraya kiralarlar. Aradaki 5 bin lirayı da kendi ceplerine indirirler. Dolandırıcılık yapıyorlar” şeklinde konuştu.

Yetki Belgelerine Dikkat!

Ev sahiplerinin sözleşme yapacakları emlakçının yetki belgelerini kontrol etmeleri gerektiğini vurgulayan Çağlar, “Ev sahipleri, mesleki yeterlilik belgesi ile yetki belgesini karıştırabiliyorlar. Mesleki yeterlilik belgesi, alınan bir belgedir. Ancak yetki belgesi, Ticaret İl Müdürlüğü’nden alınan resmi bir belgedir. Eğer evrakta Ticaret Bakanlığı logosu yoksa, o kişilerden hizmet almayın.

Başka bir tehlike ise ev sahibinin farklı, satışı yapan kişinin farklı olmasıdır. Örneğin, bir vatandaş evin kendisine ait olduğunu söylerken, evi satın aldığında başka bir kişiden alıyor. Vatandaş tapu sahibi olan kişiye para göndermelidir. Bu konuda birçok şikayet alıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Related Posts

Konut kredisinde tablolar güncellendi! Ev sahibi olmak isteyenler dikkat

Günümüz şartlarında ev sahibi olmak mevcut ekonomik koşullar ve hayat pahalılığının artması sebebiyle günden güne daha da zorlaşıyor. Birikim yapmakta zorlanan vatandaşlar genellikle banka kredilerine yöneliyor. Son dönemlerde özellikle ev …

Altın, dolar, ve borsa: Hangisi ilk yarıda zirvede?

Piyasalarda yılın ilk yarısı geride kalırken, Ocak-Haziran 2025 döneminde en fazla getiri sunan yatırım aracı belli oldu. Peki hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı? En çok kazandıran hangi yatırım aracı oldu? İşte detaylar…

Türk-İş yoksulluk sınırını açıkladı: 85 bin TL’yi aştı

Türk-İş verilerine göre haziran ayında açlık sınırı 26 bin 115 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 85 bin 65 TL’ye yükseldi.

Altının gramı kaç liradan işlem görüyor?

Altının gramı kaç liradan işlem görüyor?

Şeker Fabrikaları ucuz fiyata satıldı, şekere zam kapıda

Cumhuriyet dönemi kazanımı olan şeker fabrikaları, düşük bedellerle birer birer özelleştirildi. Bazıları ise yıkılarak AVM ve rezidanslara dönüştürüldü. Sonuç olarak, şeker fiyatları sürekli artış göstererek sofralara ulaşıyor. Özelleştirme sürecinde …

Doğal gazda işlem tutarı iki katına çıktı

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) verilerine göre, Türkiye spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi dikkat çekici bir artış gösterdi. 1 Temmuz tarihli verilerde, günlük işlem hacmi 16 milyon 664 bin 68 liraya ulaştı. Bu rakam, bir önceki günkü 8 …