Altın ve Bitcoin fiyatları Salı günü dolardaki yükseliş nedeniyle gerilerken, yatırımcılar Fed’in faiz artırım stratejisini çözmek için FOMC tutanaklarını ve ABD ekonomik verilerini bekliyor.
“FOMC tutanaklarında bulunacak daha fazla ipucu var”
Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, bu hafta altın ve Bitcoin gibi kripto para yatırımcılarının odak noktası, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) Çarşamba günü Ocak ayı toplantı tutanaklarının yayınlanmasına kaymış durumda. Ardından Perşembe günü ABD Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verileri ve Cuma günü çekirdek PCE fiyat endeksi olacak. Exinity’nin baş piyasa analisti Han Tan, şu değerlendirmeyi yapıyır:
Altının birincil itici gücü, Fed’in bir sonraki politika hamlelerini çevreleyen değişen beklentiler olmaya devam ediyor ve belki de önümüzdeki FOMC tutanaklarında bulunacak daha fazla ipucu var. ABD ekonomisi şimdiye kadar Fed’in faiz artırımlarına meydan okumaya devam ederse, bu, külçe boğalarını üzecek şekilde ABD faiz oranları için daha yüksek bir zirveye davet edebilir.

“Altın fiyatları için daha fazla aşağı yönlü hareket mümkün”
Altın fiyatları, bu ayın başlarında 1.959,6 dolar ile Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Ancak ABD verilerinin dirençli bir ekonomi belirtileri göstermesinin ardından o zamandan beri yaklaşık 130 dolar kaybetti. Bitcoin ise son günlerde bir boğa koşusu yaptı ve 25 bin doların üzerine çıkmayı başardı. Ancak, bu sınırı koruyamadı ve 24.500 dolar seviyelerine geriledi. ActivTrades’ten kıdemli analist Ricardo Evangelista bir notta, şu hususların altını çiziyor:
Yatırımcılar Merkez Bankası’nın yenilenen şahinliğini fiyatlarken, doların güçlenmeye devam etmesi muhtemel. Bu da altın fiyatları için daha fazla aşağı yönlü hareket olabileceği anlamına geliyor.
“Altın fiyatlarındaki düşüş bir şekilde dengelendi”
Altın fiyatları, bu ayın başlarında Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyesini gördü, ancak o zamandan beri, ABD verilerinin dirençli bir ekonomi ve sıkı bir işgücü piyasası belirtileri göstermesi ve oranların daha uzun süre daha yüksek kalacağına dair endişeleri artırmasının ardından yaklaşık %6 düştü.

OCBC FX stratejisti Christopher Wong’a göre piyasalar, Fed’in şahinliğini yeniden fiyatlandırmasının biraz fazla hızlı gidip gitmediğini değerlendirdiği için altın fiyatlarındaki düşüş bir şekilde dengelendi. Wong, Fed’in tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) verilerine atıfta bulunarak, şu yorumu yapıyor:
Fed’in daha fazla şahinleşmesinin yeniden fiyatlamasının yeni bir katalizör bulması gerekecek. Bu da temel PCE’ye odaklanacak. Yukarı yönde bir baskı, USD ivmesinin artmasına ve altın üzerinde baskı oluşturmasına neden olabilir. Ancak verilere yönelik aşağı yönlü bir sürpriz, şahin Fed fiyatlandırmasında bir duraklama görebilir ve altın toparlanabilir.
“Altın güçlü, ancak…”
SIA Wealth Management baş piyasa stratejisti Colin Cieszynski, “Fed’in şahin kalması gerekebileceğine dair bu hafta artan bir algı var. Bu nedenle, Fed’in ‘daha önce düşünülenden daha uzun süre faiz oranlarını yükseltmeye devam etmesi gerekebilir,” diyor.

BullionVault araştırma direktörü Adrian Ash’e göre, ABD ekonomik verilerindeki geri dönüş ve güçlü enflasyonun devam etmesi, ‘Fed pivotu‘ umutlarını yok etti. Bu da doğrudan düşen altın fiyatına yansıdı. Ash ayrıca, şu değerlendirmeyi yapıyor:
İleriye bakıldığında, değerli metaller, ekonomik veriler veya jeopolitik tablo değişene kadar muhtemelen bir traderın piyasası olmaya devam edecek. Altın güçlü, ancak daha yavaş düşen bir enflasyon ve yumuşak ancak devam eden büyüme ile sınırlanmış görünüyor.
“Altındaki düşüşün ardından Çin ve Hindistan’da talep arttı”
Altın fiyatı 1.830 dolar işaretine doğru düşüyor. Commerzbank’taki ekonomistlerin görüşüne göre, yarın 1 Şubat FOMC toplantısının tutanaklarının açıklanmasının yeni trade ivmesi sağlaması pek olası değil. Ekonomistler, bu konudaki görüşlerini şu şekilde açıklıyor:
Piyasa katılımcıları, Fed’in Şubat başındaki toplantı tutanaklarının yarın yayınlanacak olmasına odaklanacaklar. Ancak, ABD istihdam piyasası ve piyasada faiz beklentilerinin yeniden değerlendirilmesine yol açan enflasyon verileri öncesinde gerçekleştiği için, tutanakların öneminin sınırlı olması muhtemel.

Ekonomistlere göre, fiyat düşüşü geçen hafta Hindistan ve Çin’de altın talebini artırmış görünüyor. Bu bağlamda, altın ithalatlarının, ithalat vergisinde olası bir indirim beklentisiyle ertelenmesinin ardından, artan talebin, azalan arzla buluştuğunu, ancak o zaman gerçekleşmediğini belirtiyorlar. Ayrıca, şu yorumu yapıyorlar:
Orada bulunan kuyumcular yılbaşından sonra stoklarını tazeliyorlar. Bu, Hindistan ve Çin’deki altın alıcılarının fiyata ne kadar duyarlı olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Bu, fiyatları önemli ölçüde artırabilecekleri anlamına gelmese de, daha fazla fiyat düşüşünü engelleyebilir veya en azından yavaşlatabilirler.