‘Fon kesintisi’ yapıldı, Ramazan’da yumurtaya zam gelip gelmeyeceği merak konusu oldu

ABD’de Kuş Gribi Salgını Yumurta Arzını Olumsuz Etkiledi

ABD’de kuş gribi salgını sonucunda yaşanan yumurta krizi, ülke genelinde büyük bir etki yarattı. Ocak ayında ürün fiyatları, aylık bazda %15,2 oranında artarak Haziran 2015’ten beri kaydedilen en büyük yükselişi yaşadı. Ayrıca, aynı ay içerisinde yıllık fiyat artışı %53’ü geçti.

Bu gelişmelerin ardından ABD, yumurta ithalatını artırdı ve Türkiye’den de yumurta talep etti. Türkiye’den haziran ayına kadar 15 bin ton yumurta ihracatı planlanmaktadır.

Türkiye’de de iç piyasada arz ve talep dengesini korumak adına bazı tedbirler alındı. Bu çerçevede, sofralık yumurta ihracatında kilogram başına 50 sent kesinti uygulanmasına yönelik Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Üretim Son 5 Yılda İyi Bir Grafik Çizdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, son beş yılda ülkede 100 milyar adedin üzerinde yumurta üretildi. 2020’de 19,8 milyar adet olan üretim, 2021’de 19,3 milyar ve 2022’de 19,8 milyar adede yükseldi. Üretim miktarı 2023’te 20,6 milyar ve geçen yıl 21,2 milyar adede ulaştı.

Aynı dönemde kuluçkalık ve damızlık olmayan tavuk yumurtaları dış ticareti dalgalı bir seyir izledi. Yumurta ihracatı 2020’de 167,9 milyon dolar, 2022’de 240 milyon dolar ve geçen yıl 184,1 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu ihracatın en fazla yapıldığı ülke ise Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu.

Ayrıca, ABD’de yaşanan yumurta arzı sıkıntısına rağmen 2022’de başlayan ihracat, 2023’te 2 milyon 982 bin dolar, geçen yıl ise 6 milyon 172 bin dolara ulaştı. ABD’ye yapılan ithalat ise anılan 5 yılda 407,5 milyon dolar oldu.

Ramazan’da Fiyatlar Artacak mı?

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, iç piyasada fiyatların sebepsiz yere artırılmaması için ihracatta kilogram başına 50 sent kesinti tedbirinin alındığını belirtti. Afyon, iç piyasada talebi karşılayacak yeterli üretimin olduğunu ve fiyatların genelde algıyla belirlendiğini vurguladı.

Geçen yılın son aylarında kuş gribinden kaynaklı bir üretim düşüşü yaşandığını ancak bu açığın hızla kapatıldığını ifade eden Afyon, ramazan ayına yaklaşırken fiyatlar konusunda endişe yaratılmasına gerek olmadığını söyledi. İhracatın iç piyasayı dengelemeyeceğini ve fiyatları etkilemeyeceğini belirten Afyon, ülkenin yeterli üretim kapasitesine sahip olduğunu dile getirdi.

Related Posts

Konut kredisinde tablolar güncellendi! Ev sahibi olmak isteyenler dikkat

Günümüz şartlarında ev sahibi olmak mevcut ekonomik koşullar ve hayat pahalılığının artması sebebiyle günden güne daha da zorlaşıyor. Birikim yapmakta zorlanan vatandaşlar genellikle banka kredilerine yöneliyor. Son dönemlerde özellikle ev …

Altın, dolar, ve borsa: Hangisi ilk yarıda zirvede?

Piyasalarda yılın ilk yarısı geride kalırken, Ocak-Haziran 2025 döneminde en fazla getiri sunan yatırım aracı belli oldu. Peki hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı? En çok kazandıran hangi yatırım aracı oldu? İşte detaylar…

Türk-İş yoksulluk sınırını açıkladı: 85 bin TL’yi aştı

Türk-İş verilerine göre haziran ayında açlık sınırı 26 bin 115 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 85 bin 65 TL’ye yükseldi.

Altının gramı kaç liradan işlem görüyor?

Altının gramı kaç liradan işlem görüyor?

Şeker Fabrikaları ucuz fiyata satıldı, şekere zam kapıda

Cumhuriyet dönemi kazanımı olan şeker fabrikaları, düşük bedellerle birer birer özelleştirildi. Bazıları ise yıkılarak AVM ve rezidanslara dönüştürüldü. Sonuç olarak, şeker fiyatları sürekli artış göstererek sofralara ulaşıyor. Özelleştirme sürecinde …

Doğal gazda işlem tutarı iki katına çıktı

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) verilerine göre, Türkiye spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi dikkat çekici bir artış gösterdi. 1 Temmuz tarihli verilerde, günlük işlem hacmi 16 milyon 664 bin 68 liraya ulaştı. Bu rakam, bir önceki günkü 8 …