Hem gönüllere hem kılıç yarasasına şifa: İlk tıp merkezlerinden olan şifahane zamanda yolculuğa çıkartıyor

Selçuklu hükümdarlarından II. Kılıçarslan’ın kızı, I. Gıyaseddin Keyhüsrev’in kız kardeşi Gevher Nesibe Sultan’ın adını taşıyan medrese, ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkarıyor.

Sevdiği saray baş sipahisine kavuşamadığı için ince hastalığa düşen ve bu yüzden hayatını kaybeden Gevher Nesibe’nin vasiyeti üzerine yaptırılan, geçmişte müzikle tedavi yönteminin de uygulandığı tarihi şifahane ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

Müze olarak kullanılan medrese, Selçuklu dönemindeki tıbbi aletler ile eczacılık araç ve gereçleri sergilenirken, o dönemin tedavi yöntemleri hakkında da bilgi veriliyor.

– “DÜNYANIN İLK TIP MERKEZLERİNDEN BİRİ”

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Turizm Şube Müdürü Fehmi Gündüz,, Selçuklu döneminde yapılan medrese ve şifahanenin dünyanın ilk tıp merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

Medresenin eşsiz bir yapı olduğuna dikkati çeken Gündüz, 1205-1206 yıllarında Gevher Nesibe Sultan adına ağabeyi Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Gıyasettin Keyhüsrev tarafından yaptırıldığını anlattı.

Gündüz, yapının içinde tıp eğitimi verilen medrese, tıp öğrencilerin uygulama alanları olan şifahane, buna ek olarak akıl hastalarının tedavi edildiği bölümle bir hamam ve mescidin yer aldığını dile getirdi.

– “HEM KILIÇ YARASINA HEM DE GÖNÜL YARASINA ŞİFA”

Medresenin yapılış hikayesiyle ilgili bilgi veren Gündüz, şöyle konuştu:

“Gevher Nesibe Sultan saray baş sipahisine gönül vermiş, bu durumu öğrenen ağabeyi Gıyasettin Keyhüsrev sipahiyi çağırtarak savaşa göndermiş. Sipahi, savaşta ağır yaralı olarak Kayseri’ye gelmiş. Gevher Nesibe ise sevdiğinin haline çok üzülmüş hatta sipahinin Gevher Nesibe’nin kollarında can verdiği söylenir. Bunun üzerine ince hastalığa yakalanan Gevher Nesibe’nin ağabeyine bir vasiyet bıraktığını, hem kılıç yarasına hem de gönül yarasına şifa aranmak üzerine buradaki şifahanenin yaptırıldığını biliyoruz. Düşünün Keyhüsrev böyle bir yapıyı yaptırıyor. 1890 yılına kadar medresede tıp öğrencileri eğitim görüyor ve hemen yan tarafında şifahane bölümünde hocaları eşliğinde hastalara müdahalede bulunuyor.”

Müzeyi her yıl yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiğini dile getiren Gündüz, çeşitli temaslarda bulunmak için 21 Mart’ta Kayseri’ye gelen Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun da Gevher Nesibe Darüşşifası ve Gıyasiye Medresesi’ni gezdiğini anımsattı.

Related Posts

96 can kaybının yaşandığı apartmanın müteahhidinden mahkeme heyetine küfür

Adana’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 96 kişiye mezar olan Alpargün Apartmanı’nın yıkılmasına ilişkin davada 17’si ağırlaştırılmış, 62 kez müebbet ve toplam 865 yıl hapis cezasına çarptırılan yapı müteahhidi ve teknik uygulama sorumlusu Hasan Alpargün, kararın bozulması üzerine yeniden yapılan yargılama sırasında mahkemeye heyetine küfretti. Mahkeme heyeti, sanık hakkında ‘hakaret’ sucundan Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Srebrenitsa şehitleri Keçiören’de anıldı

Srebrenitsa şehitleri Keçiören’de anıldı

Macron çiftinin arasındaki soğuk rüzgarların asıl sebebi belli oldu

Brigitte Macron’un İngiltere ziyaretinde Cumhurbaşkanı Macron’a karşı sergilediği mesafeli tavır, kamuoyunda soğukluk olarak yorumlandı. Ancak gerçek, Fransa First Lady’sinin kız kardeşini kaybetmesinin ardından yaşadığı yas süreciydi.

Bursa’da yürekleri ağza getiren anız yangını

Bursa’da çıkan anız yangını konutlara sıçramadan söndürüldü.

Putin, savaşta kaybettiği genç işçilerin yerine 1 milyon Hintli getirecek

Rusya, Ukrayna’daki savaş nedeniyle boşalan sanayi kadrolarını doldurmak için Hindistan’dan 1 milyon işçi getirmeye hazırlanıyor. Rusya, iş gücü açığını kapatmak için artık Sri Lanka ve Kuzey Kore ile de benzer anlaşmalar yapıyor.

ABD ile Endonezya’dan 34 milyar dolarlık anlaşma

Endonezya hükümeti, ABD Başkanı Donald Trump’ın yüzde 32’lik ek gümrük vergisi tehdidinden kaçınmak amacıyla büyük ölçekli ithalat anlaşmalarına yöneldi. Endonezya Ekonomi Bakanı Airlangga Hartarto, ABD ile yapılan yeni enerji ve tarım ürünleri …