AKP’nin Nisan Ayı Kamuoyu Araştırmasındaki İlginç Sonuçlar
AKP’nin nisan ayı kamuoyu araştırmasında dikkat çeken sonuçlar açıklandı. Siyasetten ekonomiye, dış politikadan iç politikaya birçok konuda yapılan aylık araştırmalarda, CHP’nin boykot çağrıları ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki yargı süreçleri toplumun farklı kesimlerine soruldu. Nisan ayı araştırmasında öne çıkan bazı başlıklar şunlar:
- Türkiye gündeminde sürekli yer alan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik soruşturmayla ilgili “yolsuzluk yapıldığını düşünmüyorum” diyenlerin oranı yüzde 36,7, “düşünüyorum” diyenlerin oranı yüzde 28,5, “dava sonucunu görmek gerekir” diyenlerin oranı yüzde 25,6, fikir bildirmeyenlerin oranı ise yüzde 9,2 olarak belirlendi. AKP’li seçmenin yüzde 9,7’si yolsuzluk yapılmadığını, yüzde 60,1’i ise yapıldığını düşünüyor. CHP’li seçmenlerin yüzde 78,3’ü “yoksuzluk yok” derken, “var” diyenler yüzde 6,2’de kaldı. MHP’li seçmenler arasında yolsuzluk yapıldığını düşünenlerin oranı yüzde 62,2 ile en yüksek. Yolsuzluk olmadığını savunanların oranı İYİ Partililerde yüzde 36,8, DEM’lielerde ise yüzde 49,1 olarak belirlendi.
- CHP’nin Boykot Çağrısına Destek Var mı?
- CHP’nin boykot çağrıları da araştırmada yer aldı. Ankete katılanların yüzde 37,8’i “boykota karşıyım” derken, boykotu destekleyenlerin oranı yüzde 62,2 olarak belirlendi. Ayrıca, katılımcılara “ekonomi yönetimine güven” de soruldu. Ekonomi yönetimine güvenmeyenlerin oranı yüzde 26,1 iken güvenmeyenlerin oranı yüzde 36, güvenip güvenmemeyi net bir şekilde ifade etmeyenlerin oranı yüzde 12,9, “güveniyorum” diyenlerin oranı yüzde 22 ve “çok güveniyorum” diyenlerin oranı ise yüzde 3 olarak belirlendi. Mart ayına kıyasla, nisanda ekonomi yönetimine güvenin arttığı görüldü.
- Araştırmada ayrıca, ABD’nin Türkiye’ye uygulayacağı yüzde 10’luk ek ithalat vergisinin Türkiye enflasyonuna etkisi de incelendi. “Enflasyona etkisi olmaz” diyenlerin oranı yüzde 33,6, “enflasyonu bir miktar artırır” diyenlerin oranı yüzde 29,9, “enflasyonda çok artışa sebep olur” diyenlerin oranı yüzde 19,7, enflasyonu düşüreceğini belirtenlerin oranı yüzde 12,5, “çok düşüreceğini” söyleyenlerin oranı ise yüzde 4,3 olarak belirlendi.