Kuyumculara akın sürüyor: Getirilen tedbirin ardından tek tek bozduruyorlar

Kesme Altın Satışında Yeni Düzenleme: Yasak Kalktı!

Son dönemde yatırımcıların ilgi odağı haline gelen kesme altınlara ilişkin önemli bir değişiklik yaşandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarının ardından, geçtiğimiz hafta kesme altın satışlarına getirilen yasak kaldırıldı. Resmî Gazete’de yayımlanan karar ile sadece vergi levhasında kıymetli maden üretimi veya ticareti yapan kişiler kesme altın satışı yapabilecek.

Yeni düzenleme sonrasında kesme altına sahip vatandaşlar, kuyumculara giderek altınlarını bozdurmaya başladı.

Yasak Nedeni Açıklandı

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, kesme altın yasağının temel nedeninin kayıt dışı ekonomiyle mücadele olduğunu belirtti. Memiş, “İnsanlar döviz yerine altına yönelince, piyasada ciddi bir kontrolsüzlük yaşanıyordu. Bu sebeple kesme altınlarla ilgili düzenlemeler yapıldı,” dedi ve aynı zamanda ürünlerin takibinin zorluğuna ve sahtecilik riskine dikkat çekti.

Sırada Hangi Yasaklar Var?

Geçtiğimiz yıl 0.25 gram ve yarım gram altınların üretim ve satışı yasaklanmıştı. Yeni düzenleme ile daha büyük gramajdaki kesme altınlar da yasak kapsamına alındı. Memiş, “Gelecek yıllarda neyin yasaklanacağı şu an için kestirilemiyor,” şeklinde konuşarak, düzenlemelerin ilerleyen dönemlerde nasıl şekilleneceğinin belirsizliğini vurguladı.

Bozdurulabilecek Altınlar

Vatandaşların merak ettiği konulardan biri de ellerindeki kesme altınları ne yapacakları oldu. İslam Memiş, “Kesme altının satışı yasak ama alımı değil,” diyerek, kesme altına sahip olanların kuyumculara giderek bozdurma işlemlerini sorunsuzca gerçekleştirebileceklerini belirtti. Ancak bu süreçte fırsatçılara karşı dikkatli olunması gerektiğini de ekledi.

Related Posts

Almanya’daki Ford fabrikasında grev: Üretim durdu

Almanya’nın Köln kentinde 1930’dan bu yana üretim yapan ve 11 bin 500 kişinin çalıştığı Ford fabrikasında işçiler, greve başladı.

İşsizlik Sigortası Fonu 4 ayda 68,5 milyar lira büyüdü

İşsizlik Sigortası Fonu, bu yılın ilk dört ayında 68,5 milyar lira büyüyerek, 427 milyar 483 milyon liralık varlığa ulaştı. Söz konusu dönemde fonun toplam gelirleri 146 milyar 83 milyon lira olurken, giderleri ise 77 milyar 572 milyon lirayı buldu.

Türkiye’nin, ‘Büyük sessizliği’ mi yoksa ‘Büyük çaresizliği’ mi?

Ekonomiye ilişkin değerlendirmeleri yakından takip edilen eski Hazine Müsteşarı İktisatçı Mahfi Eğilmez, hayat pahalılığı karşısındaki tepkisizliği yazdı. Eğilmez, kendi adını taşıyan Web sitesinde “Büyük Sessizlik Kuramı” başlıklı yazısında …

Bu hafta hangi yatırım araçları kazandırdı, hangileri kaybettirdi?

Bu hafta hangi yatırım araçları kazandırdı, hangileri kaybettirdi?

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.