Menopoz sonrası kanamaya dikkat: Rahim kanserinin habercisi olabilir!

Kadınlarda Menopoz Sonrası Kanamalar ve Önemli Uyarılar

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, menopoz sonrası dönemde meydana gelen kanamalar hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Postmenapozal kanamanın genellikle masum nedenlere bağlı olabileceğini ancak bazı durumlarda rahim kanseri gibi ciddi bir hastalığın habercisi olabileceğini belirten Ural, bu konuda farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Postmenapozal kanama, son adet döneminden en az bir yıl sonra görülen kanama olarak tanımlanmaktadır. Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, kanamanın miktarı, süresi veya sıklığı ne olursa olsun, postmenapozal kanama şikayeti olan hastaların mutlaka detaylı bir değerlendirmeye tabi tutulması gerektiğini vurguluyor. Zira bu durum, rahim kanseri veya kanser öncüsü lezyonların erken teşhisinde önemli bir rol oynayabilir.

Prof. Dr. Ural, postmenapozal kanamanın östrojen azalmasına bağlı olarak rahim iç duvarının incelmesi ve kırılganlığının artması gibi nedenlere bağlı olduğunu belirtiyor. Ayrıca östrojen hormonu kullanımı, rahim iç duvarındaki polipler, miyomlar, endometriyal hiperplazi ve enfeksiyonlar da bu duruma yol açabilir.

Menopoz sonrası kanama şikayeti olan hastalarda, öncelikle detaylı bir jinekolojik muayene yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ural, ardından ultrasonografi ile rahim iç duvarı kalınlığının ve yumurtalıkların değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Şüpheli durumlarda ise rahim iç duvarından biyopsi alınarak patolojik inceleme yapılması gerekmektedir.

Postmenopozal kanama durumunda kanser olasılığını dışlamak için vakit kaybetmeden tanı yöntemlerinin uygulanması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ural, erken teşhisin hayat kurtarıcı olabileceğinin altını çiziyor. Bu sebeple menopoz sonrası meydana gelen kanamanın ciddiye alınması ve gecikmeden uzman doktor tarafından değerlendirilmesi son derece önemlidir. (DHA)

Related Posts

Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’! Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor!

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli? Uzmanlardan kritik uyarılar

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esen Taşğın, Kurban Bayramı’nda etin ve tatlının kontrollü tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Sessizlik gözden kaçmasın: Çocuklarda konuşma gecikmesi sadece bir dil sorunu değil

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Konuşma gecikmesinin etkilerinin sadece dil becerileriyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

ABD’li doktor gençlik formülünü açıkladı! 15 yıl geriye götürüyor: ‘En kötü gıda uzak durun’

Kahvaltı, günün en önemli öğünü olarak kabul edilir ve sağlıklı bir yaşam tarzının temel taşlarından biridir. Metabolizmayı harekete geçiren, enerji sağlayan ve kilo yönetimini destekleyen kahvaltı, doğru besinlerle hazırlandığında faydalar sunabilir. Dr. Eric Verdin, biyolojik yaşı 15 yıl geriye döndürdüğünü iddia ettiği kahvaltı modelini paylaştı.