Otomotiv endüstrisi mart ayında 3,5 milyar dolarlık ihracat yaptı

Otomotiv Endüstrisi İhracatında %9,2 Artış!

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, otomotiv sektörü geçen ay ihracatını %9,2 artırarak 2024’e göre önemli bir büyüme kaydetti.

Türkiye’nin toplam dış satışından %17,5’lik pay alan otomotiv sektöründe, en yüksek dış satış “tedarik endüstrisi” grubunda gerçekleşti ve 1 milyar 323 milyon dolarlık bir başarı elde edildi.

Mart ayında binek otomobil ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre %29 artarak 1 milyar 134 milyon dolara yükseldi. Otobüs, minibüs, midibüs dış satımı ise %1,5 artarak 267 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı 574 milyon doları aşarken, çekici ihracatı %66’lık bir artışla 170 milyon dolar seviyesine yükseldi.

Almanya’ya yapılan ihracatta %2,5’lik bir artış yaşanırken, ABD’ye %18, Romanya’ya %39, İspanya’ya %59, Çekya’ya %21, Fas’a %24 oranında bir artış görüldü.

Fransa, binek otomobillerde en fazla ihracat yapılan ülke olurken dış satım %46 arttı. Diğer yandan İspanya’ya %244, Slovenya’ya %150, Polonya’ya %90, Belçika’ya %63, Yunanistan’a %146 oranında artış gözlendi.

Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda Birleşik Krallık’a %35, İtalya’ya %44, Fransa’ya %9, Belçika’ya %51 oranında ihracat düşüşü yaşanırken, Almanya’ya %301, İspanya’ya ise %159 oranında bir artış gerçekleşti.

Ürün grupları arasında otobüs, minibüs, midibüs grubunda Almanya’ya %313, Birleşik Krallık’a %85, Polonya’ya %48, Sırbistan’a %299 oranında bir artış yaşanırken İspanya’ya %46, İtalya’ya %17, ABD’ye ise %63 oranında bir düşüş oldu.

“Tarihteki En Yüksek İkinci Aylık İhracat Rakamı”

Mart ayında en büyük pazar Almanya’ya ihracat %37 artışla 560 milyon dolar oldu. Fransa’ya yapılan ihracatta %24 artış görülürken İspanya’ya %105, Slovenya’ya %42, Polonya’ya %30, Romanya’ya %46, Irak’a %93, Yunanistan’a %78 oranında bir artış yaşandı.

AB ülkelerine yapılan ihracat %22 artışla 2 milyar 607 milyon dolara ulaşırken, diğer Avrupa ülkelerinde %4’lük bir azalma kaydedildi.

Ayrıca Bağımsız Devletler Topluluğu’na ve Orta Doğu ülkelerine %49 ve %46’lık bir ihracat düşüşü yaşanırken, diğer Amerikan ülkelerine %38 oranında bir artış gözlendi.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik değerlendirmesinde:

“Mart ayında tarihimizde ikinci en yüksek aylık ihracat rakamını yakaladık. Bu yılın ilk çeyreğinde otomotiv endüstrisi ihracatımız %4 artarak 9 milyar 495 milyon dolara ulaştı. Mart ayında binek otomobil ihracatımız %29, çekici ihracatımız ise %66 arttı. Almanya’ya %37, Fransa’ya %24, İspanya’ya ise %105 oranlarında bir ihracat artışı yaşadık.”

Related Posts

Tatil sezonu öncesi rezervasyon yapacaklar dikkat! Uyarı geldi

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, yaklaşan tatil sezonu öncesinde erken rezervasyon yapmak isteyenleri, sahte internet siteleri nedeniyle yaşanabilecek dolandırıcılık riskine karşı uyardı.

Fethi Gürer: ‘Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması. Çiftçilerin üretim tercihlerine baktığımızda, yüzde 74’ü alıştığı ürünü, yüzde 30’u ise satışı hızlı olan ürünü ekiyor. Yüzde 30’u da daha iyi kazanacağını düşündüğü ürünün ekimine yöneliyor. Su sorunu ve olası riskleri dikkate alan ise sınırlı üretici var” dedi.

Meydanı Amerika’ya bıraktılar

Vatandaş kara kara faturaları nasıl ödeyeceğini düşünürken iktidar elektrik dağıtım işini
Amerikalılara verdi. 4 milyon abone, fatura öderken ABD’li şirkete para kazandırıyor.

S&P Türkiye’nin kredi notunu açıkladı…

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Ziraat Bankası’nda yönetim kurulu üyeleri açıklandı

Ziraat Bankası’ndan yapılan KAP açıklamasında bankanın yönetim kurulu üyelerinin belli olduğu açıklandı.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’nin enerji faturasını hafifleteceği öngörülüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “kurtuluş günü” olarak nitelendirdiği 2 Nisan’dan bu yana Brent petrol yüzde 10,5 düşerek yaklaşık 7,8 dolar, WTI ham petrol ise yüzde 10,7 azalarak yaklaşık 7,6 dolar değer kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir