Otomotiv üretimi ilk çeyrekte azaldı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yılın İlk Çeyreğine Ait Verileri Açıkladı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2024 yılının ocak-mart dönemine ait üretim, ihracat ve pazar verilerini kamuoyuyla paylaştı.

Geçen yılın aynı dönemine göre, toplam üretimde yüzde 9’luk bir azalma yaşanarak 344 bin 120 adetlik bir seviyeye gerçekleşti. Sadece otomobil üretimi yüzde 7 düşerken, traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 352 bin 299 adede ulaştı.

Ticari araç grubunda üretim yüzde 11 gerilerken, ağır ticari araç grubunda bu düşüş yüzde 32, hafif ticari araç grubunda ise yüzde 9 olarak gerçekleşti.

İlk çeyreğe göre, ticari araç pazarı yüzde 16, ağır ticari araç pazarı yüzde 20, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 16 daraldı. Yerli araç payı ise yüzde 31’e gerileyerek geçen yıla kıyasla 2 puan azaldı.

Otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 65 seviyesindeydi. Kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda yüzde 66, kamyon grubunda yüzde 47, otobüs-midibüs grubunda yüzde 60 ve traktörde yüzde 44 olarak gerçekleşti

OTOMOTİV SANAYİSİ İHRACATTA LİDER KONUMUNU KORUDU

2024 yılının ilk çeyreğinde otomotiv sanayisinin toplam ihracatı yüzde 17’lik bir artışla sektörel ihracat sıralamasında birinci sırada yer aldı.

O dönemde toplam otomotiv ihracatı, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 yükselerek 9,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Euro bazında ise bu rakam yüzde 1,4 artışla 8,6 milyar avro oldu. Ana sanayi ihracatı dolar bazında yüzde 1, tedarik sanayi ihracatı ise yüzde 3 artış gösterdi.

İlk çeyrekte, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 1 düşerken, otomobil ihracatı yüzde 3 azaldı. Toplam ihracat 254 bin 683 adet, otomobil ihracatı ise 149 bin 843 adet düzeyinde gerçekleşti. Ticari araç ihracatı yüzde 2 artarken, traktör ihracatı yüzde 45 azalarak 2 bin 529 adede geriledi.

OTOMOTİV SATIŞLARINDA DÜŞÜŞ

İlk çeyrekte toplam pazar, bir önceki yıla kıyasla yüzde 7 azalarak 285 bin 818’e düştü. Otomobil pazarı yüzde 4’lük bir daralma yaşarken, ticari araç pazarında yüzde 16, ağır ticari araç pazarında yüzde 20 ve hafif ticari araç pazarında da yüzde 16 azalma kaydedildi.

Otomobil satışlarında yerli araç payı yüzde 32’ye gerilerken, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı yüzde 22 olarak gerçekleşti. Toplam taşıt pazarında yerli araç payı, bir önceki yıla kıyasla 2 puan azalarak yüzde 31’e düştü.

Related Posts

Tatil sezonu öncesi rezervasyon yapacaklar dikkat! Uyarı geldi

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, yaklaşan tatil sezonu öncesinde erken rezervasyon yapmak isteyenleri, sahte internet siteleri nedeniyle yaşanabilecek dolandırıcılık riskine karşı uyardı.

Fethi Gürer: ‘Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması. Çiftçilerin üretim tercihlerine baktığımızda, yüzde 74’ü alıştığı ürünü, yüzde 30’u ise satışı hızlı olan ürünü ekiyor. Yüzde 30’u da daha iyi kazanacağını düşündüğü ürünün ekimine yöneliyor. Su sorunu ve olası riskleri dikkate alan ise sınırlı üretici var” dedi.

Meydanı Amerika’ya bıraktılar

Vatandaş kara kara faturaları nasıl ödeyeceğini düşünürken iktidar elektrik dağıtım işini
Amerikalılara verdi. 4 milyon abone, fatura öderken ABD’li şirkete para kazandırıyor.

S&P Türkiye’nin kredi notunu açıkladı…

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Ziraat Bankası’nda yönetim kurulu üyeleri açıklandı

Ziraat Bankası’ndan yapılan KAP açıklamasında bankanın yönetim kurulu üyelerinin belli olduğu açıklandı.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’nin enerji faturasını hafifleteceği öngörülüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “kurtuluş günü” olarak nitelendirdiği 2 Nisan’dan bu yana Brent petrol yüzde 10,5 düşerek yaklaşık 7,8 dolar, WTI ham petrol ise yüzde 10,7 azalarak yaklaşık 7,6 dolar değer kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir