Yeni Haftada Kripto Paralar İçin 4 Kritik Gelişmeye Dikkat!

Kripto paralar, geçen hafta oldukça hareketli bir seyir izledi. Haftaya Bitcoin’in yeni zirveye ulaşacağına dair analist tahminleriyle, yükseliş beklentisiyle başlamış olsa da, Cuma günü açıklanan güçlü ABD istihdam verilerinin ardından Federal Rezerv’in (Fed) daha şahin bir politika izleyeceği yönündeki düşünceler piyasayı aşağı çekti. Bu volatilitenin ortasında yatırımcılar, bu haftaki kritik olayları yakından takip edecek.

Kripto paralar, ABD Tüketici ve Üretici Fiyat Endeksleri (CPI-PPI) verisini bekliyor

Kripto para piyasası oyuncuları, ABD’nin enflasyon seviyesini ölçen en önemli göstergelerden biri olan Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi’nin (CPI) 12 Haziran Çarşamba günü açıklanmasını yakından izleyecek. Bu veri ile birlikte çekirdek CPI verileri de piyasaya enflasyonun durumu hakkında net bir bilgi verecek. Bununla birlikte, ABD’de enflasyon eğilimini analiz etmek için kullanılan bir diğer önemli metrik olan Üretici Fiyat Endeksi (PPI) ve çekirdek PPI verilerinin de 13 Haziran Perşembe günü açıklanması beklenmekte.

Bu iki veri, Fed’in faiz oranı politikalarında gelecekteki tutumunu belirlemede önemli bir rol oynayabilir. Geçen hafta açıklanan ABD istihdam verilerinin beklentilerin altında kalması piyasayı karıştırmıştı. Bu hafta açıklanacak enflasyon verileri, hem kripto para piyasasına hem de genel finans sektörüne, Fed’in enflasyon baskılarıyla nasıl mücadele edeceğine dair daha fazla fikir verecek.

FOMC faiz kararı ve Jerome Powell’ın konuşması bekleniyor

12 Haziran Çarşamba günü açıklanacak olan Mayıs ayı enflasyon verilerinin ardından, aynı tarihte Fed’in Açık Piyasa Komitesi (FOMC) faiz oranı kararı ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın basın toplantısı gerçekleşecek. Piyasa genel olarak Fed’in politika faiz oranını sabit tutmasını beklese de, Fed’in açıklamaları merkez bankasının gelecekteki potansiyel hareketlerine ışık tutacak. Daha önce kripto para piyasası takipçileri, bu yıl en az iki faiz indirimi bekliyordu. Kasım ayında indirim beklentisi kuvvetliyken, geçen haftanın istihdam verileri ise bu tabloyu belirsiz hale getirdi.

Bu göz önünde bulundurulduğunda, Fed’in açıklamaları bu hafta kripto para piyasasının gelecekteki performansında kilit rol oynayacak. Bu önemli olaylar dışında ABD’nin aylık bütçe verileri de bu hafta Çarşamba günü açıklanacak. Ayrıca, 14 Haziran’da açıklanması beklenen ön tüketici güven endeksi verileri de piyasa eğilimleri hakkında kripto para piyasasına fikir verecek.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) geçen hafta faiz oranlarını 25 baz puan düşürme kararının ardından, kripto para piyasasında iyimserlik yükselmişti. Hatta birçok piyasa oyuncusu, Fed’in de önümüzdeki günlerde benzer bir adım atacağını bekliyordu. Ancak beklenenden güçlü gelen istihdam verileri piyasa psikolojisini olumsuz etkiledi ve geçen hafta kripto para piyasasında büyük bir satış dalgasına yol açtı. Bu hafta açıklanacak olan ekonomik veriler ve kritik olaylar kripto para piyasasının geleceğini önemli ölçüde etkileyeceğe benziyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx